Kroję tylko pierś kurczaka i proste warzywa. Ten szybki obiad z piekarnika jest gotowy w 30 minut
Dziś apetyt na świąteczne pierogi i tłuste sosy zdecydowanie już minął. Po intensywnym biesiadowaniu stawiam na prostotę, dlatego wybieram dania, które nie są ciężkie i robią się niemal same, pozwalając mi cieszyć się wolnym czasem.
Jak przygotować krojoną pierś kurczaka pieczoną z warzywami
To danie to kwintesencja jednogrankowych dań z piekarnika. Kluczem do sukcesu jest odpowiednie pokrojenie składników w podobną kostkę. Do marynaty często dodaję sok z cytryny, co sprawia, że mięso staje się jeszcze bardziej kruche i zyskuje świeży, cytrusowy aromat.
Przepis: Kostka z fileta kurczaka pieczona z warzywami
Rozdrobniony filet z piersi kurczaka pieczony z dodatkiem marchewki, cukinii i cebuli
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 195 w każdej porcji
Składniki
- ok. 500 g fileta z piersi kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- tymianek świeży lub suszony
- 2 marchewki
- 1/2 niedużej cukinii
- 1 cebula
- 2-3 łyżki oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie składnikówFilet z piersi kurczaka oczyść, opłucz, osusz. Pokrój go w niedużą kostkę, umieść w naczyniu do zapiekania. Marchewki i cebulę obierz, pokrój w kostkę. Cukinię umyj, pokrój w kostkę.
- Doprawianie składnikówCzosnek obierz, przeciśnij przez praskę wprost do mięsa. Mięso oprósz solą i pieprzem, dodaj olej, tymianek, przemieszaj. Odstaw na pół godziny. Po tym czasie do mięsa dodaj warzywa, całość wymieszaj.
- Pieczenie potrawyNaczynie do zapiekania przykryj pokrywą lub kawałkiem folii aluminiowej. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni Celsjusza i piecz kurczaka ok. 30 minut. Jeśli warstwa zapiekanki jest dość wysoka, pieczenie możesz przedłużyć do 35-40 minut.
Z czym podać pierś kurczaka pieczoną z warzywami?
To danie jest niezwykle uniwersalne, dlatego serwuję je na różne sposoby w zależności od tego, co mam pod ręką. Najchętniej wybieram sypki ryż jaśminowy lub delikatną kaszę kuskus, która błyskawicznie wchłania pyszne soki powstałe podczas pieczenia. Jeśli jednak szukacie czegoś jeszcze lżejszego, porcja świeżej sałaty z lekkim dressingiem jogurtowym będzie strzałem w dziesiątkę.
Inny ciekawy wariant na obiad z piekarnika z piersi kurczaka i warzyw
Kiedy mam ochotę na nieco bardziej wyraziste smaki, zmieniam zestaw warzyw i przypraw, tworząc wersję śródziemnomorską. Zamiast marchewki używam kolorowej papryki oraz czerwonej cebuli, a tymianek zastępuję suszonym oregano i odrobiną wędzonej papryki. Taki kurczak pieczony z dodatkiem oliwek i kilku plasterków fety pod koniec pieczenia to prawdziwa uczta, która przypomina o letnich podróżach nawet w środku zimy.